Οι υποδομές της Θάσου και ο τουρισμός στο νησί ήταν τα αντικείμενα δύο ξεχωριστών συσκέψεων που πραγματοποίησε στη Θάσο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος μαζί με τον Δήμαρχο Θάσου κ. Λευτέρη Κυριακίδη και τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων, υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και του Δήμου Θάσου.
Η πρώτη σύσκεψη είχε ως αντικείμενο τα έργα υποδομών. Εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

 1. Η πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου Θάσου τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 8 έργα προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν:
  Την αντιπλημμυρική προστασία του κεντρικού χειμάρρου στα Λιμενάρια.
  Τα δίκτυα ύδρευσης στη Σκάλα Καλλιράχης, στον Πρίνο και στη Σκάλα Μαριών.
  Τη σύνταξη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης και την υλοποίηση Σχεδίου Ασφάλειας Νερού.
  Προσθήκη αιθουσών στο Γυμνάσιο – Λύκειο του Λιμένα καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιμένα.
  Τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Θάσου.
 2. Έργα και μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:
  Ασφαλτοστρώσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου.
  Συντηρήσεις, καθαρισμοί και αποχιονισμοί στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου.
  Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο φράγμα Μαριών, στην Καλλιράχη, στον Πρίνο, μισθώσεις μηχανημάτων για επείγουσες εργασίες.
  Συντήρηση λιμενικών και κτιριακών εγκαταστάσεων.
 3. Έργα ή και μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:
  Ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου, αποκατάσταση της βατότητας και της ασφάλειας.
  Αγροτική οδοποιία στους αναδασμούς Καλλιράχης και Ραχωνίου.
  Κατασκευή οδικών κόμβων στην Παναγιά και στην Ποταμιά.
  Αποκατάσταση βαθών αλιευτικού καταφυγίου Σκάλας Ραχωνίου.
  Μελέτη για την οδική παράκαμψη του οικισμού Πρίνου.
  Μελέτη για τον καθαρισμό του ταμιευτήρα του φράγματος Μαριών.
 4. Έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα και για την Περιφέρεια ΑΜΘ και για το Δήμο Θάσου προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Προϋπολογισμός για εκείνα που έχουν εκτιμηθεί 6,8 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν:
  Νέα δίκτυα υδρεύσεων στην Παναγιά, στην Ποταμιά και στον οικισμό Αστρίδας στο Θεολόγο, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 5,1 εκατομμυρίων ευρώ.
  Την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής Καλυβίων στα Λιμενάρια, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,7 εκατομμυρίου ευρώ.
  Την κατασκευή νέου Γυμνασίου στον Πρίνο.
  Την ανάδειξη μικρών αρχαιολογικών χώρων μέσα στο Λιμένα (φωτισμός, σήμανση, περίφραξη κτλ).
  Τη μελέτη για την αξιοποίηση του κτιρίου Παλατάκι στα Λιμενάρια.
 5. Έργα αναγκαία στο Δήμο Θάσου για τα οποία η Περιφέρεια δεσμεύει πόρους για την κατασκευή τους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 677.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:
  Ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας Μαριών, προϋπολογισμού 475.000 ευρώ.
  Ασφαλτοστρώσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Θάσου, προϋπολογισμού 127.000 ευρώ.
  Μελέτη εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης Λιμένα Ποταμιάς (ή αλιευτικό καταφύγιο ή τουριστικό αγκυροβόλιο), προϋπολογισμού 37.200 ευρώ.
  Τεύχη δημοπράτησης για τη μελέτη της γέφυρας στον κεντρικό χείμαρρο Λιμεναρίων, προϋπολογισμού 37.200 ευρώ.
  Η δεύτερη σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη.
  Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς, οι ενώσεις, οι σύλλογοι και τα σωματεία τουριστικών επαγγελμάτων της Θάσου για τις δράσεις που υλοποιεί η Διοίκηση της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού αλλά και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ και της κατάρτισης του σχεδίου δράσεων του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας.
  Μετά το πέρας των συσκέψεων, ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι, όσον αφορά τις υποδομές, όλα τα παραπάνω έργα, τα οποία φτάνουν τα 23 εκατομμύρια ευρώ, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της Θάσου.
  Επισήμανε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας είναι κοντά στις ανάγκες του νησιού και ότι τα έργα που σχεδιάζονται θα χρηματοδοτηθούν.
  Τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο ο ρυθμός υλοποίησης των έργων να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο.
  Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κ. Μέτιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της σύσκεψης.
  Επανέλαβε ότι η Θάσος έχει κάνει άλματα στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης και ανέφερε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) της Περιφέρειας θα αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο συντονισμού μεταξύ της Περιφέρειας και του ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να υπάρχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της προβολής και της στόχευσης νέων αγορών.
  Τόνισε μάλιστα ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας ενισχύει σημαντικά την επιχειρηματικότητα της Θάσου στον τομέα του τουρισμού, διαθέτοντας από το ΕΣΠΑ πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση 35 υφιστάμενων και την ίδρυση 80 νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
  Με την αφορμή των δύο συσκέψεων, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε έργα που υλοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στη Θάσο.