.
Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Διαμαρτυρία για τις ελλείψεις στις Βάσεις του ΕΚΑΒ του βορείου Έβρου

Ελλειμματική-κατά κοινή παραδοχή-είναι η κάλυψη του βορείου Έβρου από το ΕΚΑΒ, καθώς με ένα ασθενοφόρο στην Βάση του Διδυμοτείχου, άλλο ένα στη Βάση Ορεστιάδας και ένα ασθενοφόρο με “δανεικούς” οδηγούς από τον Στρατό, το οποίο σταθμεύει στα Δίκαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ταυτόχρονα περιστατικά μένουν ακάλυπτα την κρίσιμη ώρα. Η πρόσφατη (08/10) περίπτωση στην Ορεστιάδα, όπου δύο ταυτόχρονα σοβαρά περιστατικά έπρεπε να περιμένουν το ασθενοφόρο των Δικαίων, επειδή τα ασθενοφόρα Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου ήταν σε άλλο περιστατικό, το ένα, και σε διακομιδή από το νοσοκομείο Διδυμοτείχου σε αυτό της Αλεξανδρούπολης, το δεύτερο, ανέδειξαν για πολλοστή φορά το πρόβλημα. Η κρισιμότητα της κατάστασης των δύο ασθενών δεν επέτρεπε καμία αναμονή, και οι οικείοι τους αναγκάστηκαν να τους μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας. Ο ένας εξ αυτών εξέπνευσε καθ’ οδόν προς τη μονάδα υγείας της πόλης.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη προσωπικού πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, καθώς, όπως λέγεται από τους γνωρίζοντες, “ασθενοφόρα υπάρχουν, κόσμος να τα δουλέψει δεν υπάρχει…”.

Οι αόριστες πληροφορίες ότι “επίκεινται προσλήψεις στο ΕΚΑΒ” δεν φαίνεται να ικανοποιούν κανέναν, καθώς δεν έχει γίνει γνωστό κανένα χρονοδιάγραμμα, ούτε ο αριθμός των προσλήψεων ούτε η κατανομή τους ανά την επικράτεια. Μία επικράτεια που “μετρά” 35 περιοχές όπου το ΕΚΑΒ υπολειτουργεί ή λειτουργεί οριακά. Πρόκειται για 22 νησιά και 13 σημεία της ηπειρωτικής χώρας, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα.

Εχθές (24/10) το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της Τοπικής Οργάνωσης Ορεστιάδας του ΚΚΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βάση του ΕΚΑΒ Ορεστιάδας, διεκδικώντας την ενίσχυσή της με προσωπικό και κάθε άλλο απαιτούμενο μέσο, ώστε οι υπηρεσίες να είναι επαρκής για τον πληθυσμό του βορείου Έβρου. Τα αιτήματα επιδόθηκαν και στον προϊστάμενο της Βάσης του ΕΚΑΒ, με τον οποίο μέλη του ΚΚΕ είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση και συζήτηση για τα αναμφισβήτητα προβλήματα στελέχωσης της υπηρεσίας. Του μετέφεραν δε τον έντονο προβληματισμό τους για τη συχνότητα με την οποία κλήσεις για άμεση βοήθεια μπορεί να μένουν “ακάλυπτες”, τονίζοντας ότι οι δεύτερες βάρδιες, τόσο για τη Βάση της Ορεστιάδας όσο και για εκείνη του Διδυμοτείχου, θα μείωναν σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας ανθρώπινης ζωής. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε από τα στελέχη του ΚΚΕ ότι η διεκδίκηση για επαρκή κάλυψη της περιοχής θα έπρεπε να είναι πιο δυναμική και από τις δημοτικές αρχές, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες, “που αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος μόνον όταν βρεθεί κάποιος δικός τους άνθρωπος στη εξαιρετικά αγωνιώδη κατάσταση αναμονής ασθενοφόρου”.

Κώστας Ζαλουφλής-στέλεχος Τοπικής Οργάνωσης Ορεστιάδας του ΚΚΕ: «Είναι αδιανόητο να πεθαίνουν άνθρωποι εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ…»

«Δυστυχώς, τις προηγούμενες ημέρες έγινε πραγματικότητα αυτό που όλοι ανησυχούσαμε, ότι οι ελλείψεις, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των δομών υγείας μπορεί να στοιχίσουν ζωές…», δήλωσε από τη χθεσινή διαμαρτυρία που οργάνωσε η Τοπική Οργάνωση Ορεστιάδας του ΚΚΕ, στην πύλη της Βάσης του ΕΚΑΒ Ορεστιάδας, το τοπικό στέλεχος του κόμματος, Κώστας Ζαλουφλής. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα οι άνθρωποι να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα βασικά, να μην έχουν την περίθαλψη που πρέπει και να πεθαίνουν στον δρόμο, όπως με τραγικό τρόπο συνέβη πριν λίγες ημέρες», και τόνισε πως «φορείς, σύλλογοι και πολίτες θα πρέπει να διεκδικήσουν μαχητικά την πλήρη στελέχωση όλων των δομών υγείας της περιοχής, να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν υγεία». Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο κ. Ζαλουφλής ανέφερε πως οι Τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ θα επιδιώξουν να υπάρξει και κοινοβουλευτική παρέμβαση του κόμματος για το θέμα, «να έρθει το θέμα στη Βουλή», όπως είπε. Θύμισε, τέλος, και το ζήτημα της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας, από το οποίο, εδώ και καιρό, λείπουν οι ειδικότητες του παιδίατρου και του καρδιολόγου.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Ρεπορτάζ- σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Latest news

Related news