.
Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Δράμα: Τα πέντε νέα έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που ολοκληρώνονται έως το 2026

Ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 16,7 εκατ. ευρώ

Τα έργα πρόκειται να ενισχύσουν την Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας και να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών

Τις οδικές, σιδηροδρομικές και κτιριακές υποδομές που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης ή έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Δράμας παρουσίασε, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια του πρώτου σταθμού της επίσκεψής του στην Ανατολική Μακεδονία.

Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, πως ο λόγος της παρουσίας του στην περιοχή είναι διττός, επισημαίνοντας ότι «ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές, είμαι εδώ για να μοιραστώ με τους πολίτες, με τους συμπατριώτες μου στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, την αναγκαιότητα να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία η ψήφος, αλλά και την αναγκαιότητα να στηρίξουν την παράταξη της Ν.Δ.».

Ο δεύτερος λόγος, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, «έχει να κάνει με την ιδιότητά μου ως Υπουργός Υποδομών, προκειμένου να λογοδοτήσω στην κοινωνία μέσω των συναντήσεων που είχα με τον συνάδελφό μου, βουλευτή του Νομού, αλλά και με τον αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους, για το έργο το οποίο γίνεται και δρομολογείται στην Περιφερειακή Ενότητα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι το 75% περίπου των σχεδίων νόμων που συζητάμε στη Βουλή και ακολούθως γίνονται νόμοι, εδράζονται σε πρωτοβουλίες οι οποίες αναλαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άρα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η ψήφος των πολιτών, γιατί οι Ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Και έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί πολλά από τα έργα τα οποία υλοποιούμε τα προηγούμενα χρόνια, τις προηγούμενες δεκαετίες σε όλη την Ελλάδα, ουσιαστικά οφείλονται σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Έχει σημασία, γιατί το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθούν σημαντικά ζητήματα σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση που υπάρχει και τις προτεραιότητες που θα υπάρχουν στην Ευρώπη, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, για το μεταναστευτικό ζήτημα, για ζητήματα άμυνας. Άρα είναι πολύ σημαντικό ο πολίτης να έρθει να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές και να παρακολουθήσει ποιο είναι το διακύβευμα αυτών».

Εξασφάλιση περισσότερων πόρων για έργα και δράσεις

Ειδικότερα για τα έργα στην Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι: «τα έργα που εκτελούνται αφορούν κυριολεκτικά τον πολίτη. Είναι έργα που αφορούν την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, το σύστημα μαθητείας του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα προστασίας δασών. Έργα δηλαδή που τρέχουν αποκλειστικά με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα οποία μόνο στην Π.Ε. Δράμας ξεπερνούν τα 16,7 εκ. ευρώ».

Επίσης, επεσήμανε ακόμα πως η Ν.Δ. είναι η παράταξη που μπορεί να διεκδικήσει με μεγαλύτερο κύρος, επιπλέον πόρους από την Ευρώπη. «Πόρους έτσι ώστε να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερα έργα στο μέλλον, αλλά και πόρους για να έχουμε μια διαφορετική, πιο επωφελή για τον πολίτη, Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτά όλα μπορεί να τα εξασφαλίσει μια σταθερή, στιβαρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε ο υπουργός.

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η παρούσα κυβέρνηση «υλοποιεί σε όλη την επικράτεια σημαντικά έργα υποδομών» και στάθηκε σε πέντε συγκεκριμένα έργα που αφορούν τη Δράμα και είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και των φορέων του.

Τα πέντε σημαντικά έργα υποδομής που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης και στα οποία αναφέρθηκε αναλυτικά ο υπουργός είναι:

  • Ο οδικός άξονας Δράμας – Αμφίπολης: Η υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης εκτιμάται στο τέλος του 2025 και έπεται η κατασκευή αυτού, η οποία κρατάει περίπου τρία χρόνια.
  • Το υποτμήμα Σταυρός – Κρηνίδες του οδικού άξονα Δράμα – Καβάλα: Στο πρώτο τρίμηνο του 2026 το έργο θα παραδοθεί στους πολίτες.
  • Η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή δικαιοδοσίας του τμήματος της Δράμας: Τα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025.
  • Η κατασκευή του δημοτικού σχολείου Κάτω Νευροκοπίου: Η εκτιμώμενη ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι το Νοέμβριο του 2025.

Ο κ. Σταϊκούρας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας: «μοιράστηκα μαζί σας όλα τα έργα που έχει ευθύνη το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Θα επιδιώξουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες από κοινού με τον συνάδελφό μου βουλευτή, τους συναδέλφους μου βουλευτές και από άλλα πολιτικά κόμματα, την Περιφέρεια και τους Δήμους, έτσι ώστε να κάνουμε το καλύτερο, αλλά με όρους ρεαλισμού για την καθημερινότητα των πολιτών».

Το χρονοδιάγραμμα για την υλοιποίηση των έργων

1ον. Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη.

Το υπόψη έργο αφορά στον βασικό άξονα από τη Δράμα έως την Αμφίπολη (Παλαιοκώμη).

Είναι συνολικού μήκους περίπου 43 χλμ., και θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της κύριας αρτηρίας, την κατασκευή δύο νέων τμημάτων και τη σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς, με 9 κόμβους.

Η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2022, με προϋπολογισμό περίπου 249 εκατ. ευρώ.

Η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 3 χρόνια και η περίοδος λειτουργίας και συντήρησης είναι 27 χρόνια.

Στις 11 Απριλίου 2023, ολοκληρώθηκε η Α΄ Φάση του Διαγωνισμού.

Στις 29 Απριλίου 2024, ανοίχθηκαν οι προσφορές των Συμμετεχόντων κατά την διάρκεια της ΒΙ Φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών των προεπιλεγέντων υποψηφίων θα γίνει μέσα σε μήνα.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου αναμένεται τον Ιούλιο του 2024.

Ακολουθεί η ΒΙΙ Φάση.

Η σύνταξη τεύχους υποβολής δεσμευτικών προσφορών εκτιμάται για το Νοέμβριο του 2024.

Έπεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου, η οριστικοποίηση συμβατικών εγγράφων και η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.

Αυτή εκτιμάται στο τέλος του 2025.

2ον. Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού / Τμήμα «Δράμα – Καβάλα» / Υποτμήμα «Κρηνίδες – Σταυρός».

Το έργο, προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, αφορά στην κατασκευή του τελευταίου υπο-τμήματος του άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα» [Ε61], μήκους περίπου 8,3 χλμ.

Εργασίες εκτελούνται στο υποτμήμα Κρηνίδες – Αγ. Σύλλας.

Το ποσό της προκαταβολής για τις αποζημιώσεις απαλλοτριωμένων εκτάσεων εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων εντός του εφετινού καλοκαιριού, οπότε και απελευθερώνεται πλήρως το μέτωπο των εργασιών, στο σύνολο του έργου.

Για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου απαιτείται Συμπληρωματική Σύμβαση Έργου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΕΠΑ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Μετά και την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων κονδυλίων για την ολοκλήρωση του έργου, η περαίωση του έργου υπολογίζεται στο 1ο τρίμηνο του 2026.

3ον. Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου.

Είναι σε εξέλιξη η αποπεράτωση του 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Νευροκοπίου, με προϋπολογισμό περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση γίνεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021 – 2027».

Το Δημοτικό Σχολείο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο.

Ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης.

Η ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι η 5η Νοεμβρίου 2025.

4ον. Γενικό Κατάστημα Κράτησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Περαιώθηκε, από τις Κτιριακές Υποδομές, στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, το έργο που αφορά τον έλεγχο και την αποκατάσταση βλαβών στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης.

Το Σωφρονιστικό Κατάστημα λειτουργεί με 60 κρατούμενους, με άμεσο στόχο τους 100.

Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 190.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

5ον. Σιδηροδρομικά έργα.

Συντήρηση της εν λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή δικαιοδοσίας του τμήματος Δράμας μέχρι το 2025.

Ισόπεδες διαβάσεις, με έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ, ολοκληρωμένες σε 18 μήνες από τη σύμβαση. Τα τεύχη δημοπράτησης αναμένονται να είναι έτοιμα το 2ο δεκαπενθήμερο Μαΐου.

Latest news

Related news