.
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Εκλογές 2023: Νέες οδηγίες και πληροφορίες για την ψηφοφορία της 21ης Μαΐου – Εγκύλιος ΥΠΕΣ

Eγκύκλιο με πληροφορίες και οδηγίες για τη διενέργεια των γενικών βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 εντός Επικράτειας απέστειλε η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού.

Για τις εκλογές της 21ης Μαΐου που διεξάγονται με απλή αναλογική, οι εκλογικοί κατάλογοι πλέον έχουν «κλειδώσει» και εκατομμύρια ψηφοφόροι, μαζί με αυτούς και εκατοντάδες χιλιάδων νέων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, ετοιμάζονται για την κάλπη.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις γενικές βουλευτικές εκλογές είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 51, παρ 5.) και την εκλογική νομοθεσία (π.δ. 26/2012) αν και υπάρχουν επτά κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα και μπορούν να μην ψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται ότι στις προσεχείς εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά οι πολίτες 17 ετών καθώς και οι Έλληνες του εξωτερικού. Επίσης για πρώτη φορά διαμορφώνονται εκλογικά κέντρα για εύκολη πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Μέσω της πλατφόρμας «Μάθε πού ψηφίζεις» μπορείτε να δείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Σημειώνεται επίσης ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά την Παρασκευή 19/5 και τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος της υπουργού Εσωτερικών

Στην παρούσα εγκύκλιο, η οποία περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν μετά την κωδικοποίηση του π.δ. 26/2012, περιγράφονται όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας, οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες όλων των συντελεστών, ενώ αναφέρονται και οι εκ του νόμου προβλεπόμενες προθεσμίες, μέσα στις οποίες οι τελευταίοι οφείλουν να ενεργήσουν.

Επισημαίνεται ότι αρμόδιος για την οργάνωση και τη διενέργεια των εκλογών σε κάθε εκλογική περιφέρεια (νομό) είναι ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας της έδρας του, ενώ αρμόδιος για όλους τους δήμους του νομού Αττικής είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Στο πρώτο μέρος περιέχονται πληροφορίες για την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια, την κτήση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, την υποβολή των υποψηφιοτήτων και την ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών.

Στο δεύτερο μέρος περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες των κρατικών υπηρεσιών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έως την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.

Το τρίτο μέρος αναφέρεται στα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ αναλύεται και ο τρόπος ψηφοφορίας, εξαγωγής και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Δείτε ολόκληρη ΕΔΏ την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ

Latest news

Related news