.
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Ενεργειακή κρίση: Έρχεται μείωση κατανάλωσης 10% στο Δημόσιο με κίνητρα και συνέπειες

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο παρουσιάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Έρχονται και “πέναλτι” για τους… σπάταλους.

Μάκης Βορίδης, Κώστας Σκρέκας και Θόδωρος Σκυλακάκης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τους… συντονίζει, παρουσιάζουν το δεύτερο πακέτο των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση κατά 10%.

Θα δοθούν κίνητρα για όσους μειώσουν την κατανάλωση αλλά και κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν, ενδεχομένως και μείωση προσλήψεων ακόμα!

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε για μια τριπλή ενεργειακή κρίση σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και καύσιμα και τόνισε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος οξύνει την κρίση.

Η κυβέρνηση, είπε ακόμα έλαβε μέτρα για την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας με πάνω από 8 δις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για τα υπερέσοδα έχει εισπραχθεί πάνω από 1,5 δις το οποίο επιστρέφεται στους πολίτες. Η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ γενναίες αποφάσεις, σημείωσε και τόνισε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά.

Στόχοι η ενεργειακή επάρκεια και η απεξάρτηση από την Ρωσία και η μείωση του λογαριασμού, είπε επίσης.

Για την εξοικονόμηση στην δημόσια διοίκηση τόνισε ότι αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% της κατανάλωσης.

Δράσεις:

Άμεσα μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου κατά 30% έως το 2030.

Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.

Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του δημοσίου.

Για τα κτίρια οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο.

Συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.

Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.

Στην ίδια λογική όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.

Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι αυτό.

Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι.

Σκίαση όπου απαιτείται.

Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.

Εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης βελτίωση λειτουργίας.

Πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.

Ανάλογες συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης τόνισε ότι όσα συζητάμε έχουν ενσωματωθεί από τις 02/07 σε ΚΥΑ και αυτή προβλέπει το πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Είπε ακόμα ότι βασικό είναι ο ενεργειακός υπεύθυνος και πρόσθεσε ότι οι φορείς που θα πετύχουν τους στόχους θα επιβραβεύονται με ενίσχυση του προϋπολογισμού τους. Μετά από 2 μήνες η κατάσταση είναι ως εξής: οι φορείς που ενεργοποιήθηκαν είναι μόλις 221 από τους 2.495.

Εκδόθηκε ήδη μια ερμηνευτική εγκύκλιος, είπε ο κ. Βορίδης, που αναφέρει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εκτός από τα κίνητρα θα υπάρχουν κυρώσεις.

Σε πρώτο επίπεδο αν δεν έχουν συμμορφωθεί θα εξεταστεί αν θα μπουν στον προγραμματισμό προσλήψεων. Επίσης, δεν θα ενταχθούν οι φορείς στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας.

Θα είμαστε αυστηροί στο ζήτημα αυτό γιατί ζητείται κάτι αρκετά απλό και η αλήθεια είναι ότι πλήθος των φορέων τους δημοσίου είναι ΟΤΑ ή νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την αυτοδιοίκηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο κόστος της ενέργειας. Όπως είπε το ρεύμα κόστισε 700 εκατ. ευρώ στο δημόσιο το 2021.

Για την πλατφόρμα είπε ότι μπαίνουν όλα τα κτίρια και οι δομές του δημοσίου, λογαριασμό, λογαριασμό αλλά και οι άνθρωποι που θα επιμελούνται τα έργα εξοικονόμησης. Θα παρακολουθείται τι επιτυγχάνεται.

Στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς και όταν αυξάνεται η τιμή της ενέργειας να δείχνουμε μια επιμέλεια.

Η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% συναρτάται με την έκτακτη βοήθεια που θα δώσουμε στους δήμους στο τέλος του έτους. Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, η βοήθεια δεν θα δοθεί αν δεν επιτευχθεί αυτό στον οδοφωτισμό.

Latest news

Related news