.
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Σε εξέλιξη η ψηφοφορία ως τις 19.00 – Αναλυτικός οδηγός για την κάλπη

Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες, καθώς σήμερα, Κυριακή 9 Ιουνίου, διεξάγονται για την Ελλάδα, οι ευρωεκλογές 2024 για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δείτε ΕΔΩ τον πλήρη οδηγό των Ευρωεκλογών

 • Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών σύμφωνα με την ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου. Ανέφερε ότι η διαδικασία συλλογής της επιστολικής ψήφου ολοκληρώθηκε και συνολικά 178.588 εκλογείς επέλεξαν αυτή τη διαδικασία, από τους οποίους 136.451 ήταν κάτοικοι του εσωτερικού και 42.137 κάτοικοι του εξωτερικού.Οι εκλογείς, οι οποίοι δεν απέστειλαν φάκελο ή δεν παραλήφθηκε εμπρόθεσμα, ενημερώθηκαν χθες το βράδυ ότι θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 11 το πρωί στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν.Ο κ. Λιβάνιος είπε ακόμα ότι συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα έχουν στηθεί ανά την επικράτεια και περιμένουν τους ψηφοφόρους, μέχρι τις 7 το απόγευμα που κλείνουν οι κάλπες. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι στις 12:45, στις 14:45 και στις 17:45 θα υπάρξουν ενημερώσεις με τα μέχρι τότε ποσοστά συμμετοχής.Τέλος, σημείωσε ότι γύρω στις 21:00 θα υπάρξει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και του αριθμού εδρών ανά κόμμα.
 • Εικόνες από τις κάλπες
 • Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη εκτίμηση για τη σύνθεση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων στις 21:15 – 21:45 ώρα Ελλάδος, βάσει του προγραμματισμού που έχει ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους παρακολούθησης των αποτελεσμάτων στην έδρα της Ευρωβουλής.  Δείτε αναλυτικά
 • Χωρίς προβλήματα άνοιξαν στις 07:00 οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2024 και στα εκλογικά τμήματα της Θεσσαλονίκης, με τους πρώτους πολίτες να προσέρχονται για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στα οκτώ εκλογικά τμήματα που δημιουργήθηκαν στο σχολικό συγκρότημα της οδού Ικτίνου στο κέντρο της πόλης, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ όπως ανέφεραν στο thestival.gr δικαστικοί αντιπρόσωποι, ακόμη δεν εμφανίστηκαν τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών τα οποία όπως ορίζει ο νόμος είναι τέσσερα τακτικά και τέσσερα αναπληρωματικά.  Δείτε αναλυτικά
 • Την πρώτη ενημέρωση για την πορεία των ευρωεκλογών μετά το άνοιγμα της κάλπης στις 07:00 έκανε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δίνοντας και τα πρώτα στοιχεία για την επιστολική ψήφο. Ειδικότερα 178.809 ψήφισαν με επιστολική ψήφο, οι 42.147 από το εξωτερικό με το ποσοστό να φτάνει στο 88,3%. Ταυτόχρονα ο κ. Λιβάνιος παρότρυνε τους πολίτες να μπαίνουν στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» για να δουν που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δείτε εδώ αναλυτικά
 • Πού και πότε θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Συγκεκριμένα:

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00, στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 308ο εκλογικό τμήμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για τις Ευρωεκλογές στις 10:00 στο Δημοτικό σχολείο Εκάλης (Δεκελείας & Φασιδέρη, Εκάλη).​

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00 στο 13ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης (ε.τ. 164, Κανάρη 40).

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11.00 στο 404ο εκλογικό τμήμα του δήμου Νέας Ιωνίας (2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, Κηφισσού 2-4, Νέα Ιωνία).
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος Θεσσαλονίκης.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 9:15 το πρωί, στο 1ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής (Νεαπόλεως 5).

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, βρίσκεται στην Καλαμάτα και αναμένεται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα του στις 10:30 στο 3ο δημοτικό σχολείο Καλαμάτας.

Πού ψηφίζω

Στον ειδικό ιστότοπο του gov.gr ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μάλιστα υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος. Εναλλακτικά μπαίνετε στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα δύο πρώτα γράμματα από το όνομά σας, αλλά και το όνομα του πατέρα σας (και προαιρετικά της μητέρας σας). Ακόμη, προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας. Σε διαφορετική περίπτωση – εφόσον τον θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος/η».

Για το «Μάθε που ψηφίζεις» μπορείτε να καλείτε στο τηλεφωνικό κέντρο 213 136 1500 καθημερινά από 09:00 μέχρι 21:00

 • Δείτε τα εκλογικά τμήματα ανά εκλογική περιφέρεια
 • Δείτε τα εκλογικά τμήματα ανά εκλογικό διαμέρισμα
 • Δείτε τα εκλογικά τμήματα με κατάστημα ψηφοφορίας
  • Αν θέλετε να ψηφίσετε, πρέπει είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
  • Μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μία φορά σε κάθε εκλογική διαδικασία.
  • Μπορείτε να ψηφίσετε μόνο αν είστε πολίτης της ΕΕ.
  • Πολίτης της ΕΕ είστε, αν είστε υπήκοος κάποιας χώρας της ΕΕ.
  • Μπορείτε να ψηφίσετε στη χώρα της ΕΕ στην οποία είστε πολίτης.
  • Αν ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, μπορείτε να ψηφίσετε εκεί.

Ποια έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου για να ψηφίσω

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, γίνεται με:

  • την αστυνομική τους ταυτότητα ή
  • τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή
  • το διαβατήριό τους ή
  • την άδεια οδήγησης ή
  • το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων ή
  • με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Ευρωεκλογές 2024: Σταυροί προτίμησης

Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή στον συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων που επιθυμεί.

  • Αν δεν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό.
  • Αν τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό αλλά δεν επιλεγεί κανένας υποψήφιος του συνδυασμού, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο υπέρ του συνδυασμού.
  • Αν δεν έχει τεθεί σταυρός προτίμησης σε συνδυασμό και έχουν επιλεγεί υποψήφιοι, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.
  • Αν τεθεί σταυρός προτίμησης στην ένδειξη «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω – Ψηφίζω λευκό», τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται λευκό, ανεξαρτήτως αν έχουν επιλεγεί ή όχι υποψήφιοι.
  • Αν ο εκλογέας επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά τον συνδυασμό, ωστόσο, δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Ο εκλογέας σημειώνει στο ψηφοδέλτιο και τον συνολικό αριθμό προτίμησης υπέρ υποψηφίων που έχει επιλέξει, δηλαδή 0 έως 4.
  • Αν εκλογέας δεν συμπληρώσει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όσον αφορά στον συνδυασμό, ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Ο εκλογέας τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο ψηφοφορίας και κλείνει τον φάκελο, χρησιμοποιώντας το ειδικό αυτοκόλλητο.

Την ίδια ώρα, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής θα είναι διαθέσιμα ώστε να επιλύσουν πιθανές απορίες των ψηφοφόρων.

Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024

Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα ανακοινωθούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου. Αυτό εμποδίζει τις χώρες που ψηφίζουν νωρίτερα, να επηρεάσουν το αποτέλεσμα εκείνων που ψηφίζουν αργότερα.

Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τις πρώτες επιμέρους εκτιμήσεις στις 18:15 το απόγευμα της Κυριακής και την πρώτη πλήρη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου στις 20:15. Αυτά τα δεδομένα θα συνδυάζουν τις εκτιμώμενες ψήφους και τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Έως τις 23:00 το βράδυ, μόλις έχουν κλείσει οι κάλπες σε όλα τα κράτη μέλη, θα έχουμε μια αξιόπιστη, ολοκληρωμένη ματιά στη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η διαδικασία για να ψηφίσω

Οι τρόποι για να ψηφίσετε είναι:

  • είτε δια ζώσης στο εκλογικό τμήμα όπου ανήκετε
  • είτε με επιστολική ψήφο.

Οι εκλογείς προσέρχονται στην αίθουσα ψηφοφορίας, ένας – ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες ή όπως ειδικότερα ορίζει η εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, οι οποίοι από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα ανωτέρω, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

  • αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και
  • αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Πώς θα λειτουργήσουν τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων το Σάββατο και την Κυριακή

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των Ευρωεκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους.

Γραφεία Ταυτοτήτων

  • Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Γραφεία Διαβατηρίων

 • Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Latest news

Related news