.
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Καιρός – Καύσωνας: Από σήμερα τα 45άρια, προειδοποίηση Αρνιακού για 8 περιοχές που θα «ψηθούν»

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο ισχυρό κύμα καύσωνα, ενός ενιαίου καύσωνα που θα έρθει σε τρία τμήματα, με μεγάλες θερμοκρασίες – και σήμερα (22.7.2023).

Ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, μιλώντας στο newsit.gr, για την πορεία του καύσωνα, αλλά και για τις περιοχές που οι θερμοκρασίες θα χτυπήσουν κόκκινο.

«Το δεύτερο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς σήμερα περιμένουμε ο υδράργυρος να φτάσει τους 44, δεν αποκλείεται τοπικά και τους 45 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στις πεδινές περιοχές από τον θεσσαλικό κάμπο και κάτω, δηλαδή στις πεδιάδες της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, στην Αττικοβοιωτία, στην Αργολίδα, στην Λακωνία, στην Ηλεία, στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία.

Σε αυτές τις περιοχές, με βασικές πόλεις τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Λάρισα, την Θήβα, την Λιβαδειά, την Λαμία, την Χαλκίδα, τα δυτικά προάστια της Αττικής, κυρίως στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, στους Αγίους Θεοδώρους, την Αργολίδα, στον Κρανίδι, στο Άργος, στην Σπάρτη, στον Πύργο και στο Αγρίνιο, ο υδράργυρος θα χτυπήσει κόκκινο, με πάνω από 40-42 βαθμούς Κελσίου» υπογραμμίζει ο Τάσος Αρνιακός.

Η κατάσταση αυτή αύριο, Κυριακή, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, όπως μας μεταφέρει.

«Στην Αττική περιμένουμε 43 με 44 βαθμούς Κελσίου, το μεσημέρι, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, στα Πατήσια, στους Αμπελόκηπους, στην Καλλιθέα, στην Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής ο υδράργυρος θα κυμανθεί στους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου» σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Μικρή υποχώρηση, 2 με 5 βαθμούς περιμένουμε από την Δευτέρα και την Τρίτη. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, όμως, σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, «έρχεται το τρίτο και τελευταίο κύμα των υψηλών θερμοκρασιών του ενιαίου καύσωνα “Κλέων”, που θα κρατήσει, όπως φαίνεται, 20 μέρες περίπου».

Στο Ακρωτήρι Χανίων σημειώθηκε χθες η μέγιστη θερμοκρασία

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες χθες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. 41 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 3 από αυτούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στo Ακρωτήρι Χανίων και ήταν ίση με 42.6 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, έντονη δυσφορία και υψηλές τιμές αισθητής θερμοκρασίας (Heat index) καταγράφηκαν χθες σε περιοχές με υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με υψηλή σχετική υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, στον Ισθμό της Κορίνθου το μεσημέρι της Παρασκευής, καταγράφηκε αισθητή θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Πρέβεζα η αισθητή θερμοκρασία έφτασε τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα καύσωνα

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Η ΓΓΠΠ (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr και στα ακόλουθα έγγραφα του Υπουργείου Υγείας:

ΕΔΩ και

ΕΔΩ

Ειδικότερα θέματα που αφορούν την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δίνονται στο ακόλουθο έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ΕΔΩ.

Αναστασία Σταματοπούλου

Latest news

Related news