.
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Και οι Ρουμάνοι στο FSRU της Αλεξανδρούπολης με ποσοστό 10%

Την διεύρυνση του μετοχικού σχήματος στο FSRU της Αλεξανδρούπολης με ακόμη έναν επενδυτή εξετάζουν οι μέτοχοι της Gastrade με δεδομένο το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του energypress, υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους μετόχους για την είσοδο ρουμανικού φορέα (πιθανότητα πρόκειται για την κρατική εταιρεία διαχείρισης δικτύου Transgaz) στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade με ποσοστό της τάξης του 10%.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο αίτημα έχει γίνει από την Βόρεια Μακεδονία, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος σε ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο Power & Gas Forum.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, δεν αναμένεται να τελεσφορήσει καθώς «εμπλέκεται» με τις ειδικές πολιτικές και εθνικές σχέσεις που διατηρούν τα δύο κράτη μεταξύ τους Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, με το πρώτο ήδη να συμμετέχει μέσω της Bulgartransgaz με ποσοστό 20%.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή μετοχική σύνθεση της Gastrade περιλαμβάνει πέντε μετόχους οι οποίοι μοιράζονται ισόποσα μερίδια μετοχών της τάξης του 20% έκαστο. Πρόκειται για τον Όμιλο Κοπελούζου, την Gaslog, την ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz (όπως προαναφέρθηκε) και τον ΔΕΣΦΑ.

Ως γνωστόν, το έργο βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών, διαδικασία που αναμένεται, βάσει χρονοδιαγράμματος να ολοκληρωθεί στις 12 Απριλίου και στη συνέχεια να τεθεί σε «τροχιά» για την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας που αναμένεται στις 30 Απριλίου.

Latest news

Related news