Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Κορονοϊός: Οι νεότερες πληροφορίες για το κρούσμα της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη και ιδίως στον δήμο Νεάπολης – Συκεών το τελευταίο 24ωρο μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, του πρώτου πανελλαδικά. Πρόκειται για διάκονο της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο οποίος είναι συνεργάτης του Μητροπολίτη Βαρνάβα και κατοικεί στην Πολίχνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Voria.gr, ο 36χρονος, πατέρας δύο παιδιών, είχε νοσήσει με κορονοϊό και το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, είχε βρεθεί θετικός στον ιό τον Οκτώβριο, με πολύ ήπια συμπτώματα, ένα απλό μπούκωμα, το οποίο γρήγορα ξεπέρασε. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδες πληροφορίες, πριν από δύο εβδομάδες, στις 16 Ιανουαρίου, βρέθηκε εκ νέου θετικός, παρά τα όποια αντισώματα είχε αποκτήσει στον ιό.

Αυτή τη φορά δεν εκδήλωσε συμπτώματα, με τη διαφορά, όμως, ότι, έπειτα από εργαστηριακές αναλύσεις του δείγματος στην Αθήνα, διαπιστώθηκε θετικός στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη της Covid-19, αποτελώντας, έτσι, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, ο διάκονος παρίστατο στα συσσίτια που γίνονται στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στην Ξηροκρήνη. Εξετάζεται, λοιπόν, το ενδεχόμενο να κόλλησε το μεταλλαγμένο στέλεχος σε κάποιο από αυτά, καθώς εκεί, μεταξύ άλλων, σιτίζονται και μετανάστες από την Αφρική. Βέβαια, ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση του στελέχους και το ενδεχόμενο διασποράς του στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να προκύψουν από την ιχνηλάτηση που διενεργεί τις τελευταίες ώρες ο ΕΟΔΥ. Ο 36χρονος διάκονος βρίσκεται σε καραντίνα εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ και η υγεία των οικείων του είναι σε καλή κατάσταση.

Τι συμβαίνει με το δεύτερο πιθανό κρούσμα

Σε ό,τι αφορά το πιθανό δεύτερο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους, αυτό αφορά σε άλλον διάκονο, επίσης 36χρονο, ο οποίος λειτουργούσε σε Ιερό Ναό στο Κορδελιό. Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 7 Ιανουαρίου, έπειτα από ήπια συμπτώματα που εκδήλωσε, και τέθηκε αμέσως σε καραντίνα. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, σε νέο τεστ που του έγινε, αρνητικοποιήθηκε στον ιό. Ωστόσο, αναμένονται οι εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν και αυτός νοσεί με το μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο χρειάζεται μέρες για να εντοπιστεί, ενώ μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ο 36χρονος διάκονος επανυποβλήθηκε χθες σε νέο τεστ από τον ΕΟΔΥ και αναμένει τα αποτελέσματα ώστε να βγει από την καραντίνα. Να σημειωθεί ότι από το πρωί ο ΕΟΔΥ διενεργεί rapid tests για τον κορονοϊό τόσο στο δημαρχείο Νεαπόλεως όσο και στο δημαρχείο Συκεών, υπό τον φόβο διασποράς της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην κοινότητα.

Πηγή: voria.gr

Latest news

Related news