.
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μακεδονία: Κάποιος να προσέχει τα λουλούδια που ανθίζουν μόνο στο Παγγαίο

Δύο φυτά που ζουν αποκλειστικά στο όρος Παγγαίο της Μακεδονίας μπαίνουν στο μικροσκόπιο επιστημόνων προκειμένου να αναδειχθούν αλλά και να ληφθούν μέτρα διατήρησής τους.

Πρόκειται για την κενταύρια Centaurea pangea και την καμπανούλα Campanula pangea, είδη που πήραν μάλιστα το όνομά τους από τον τόπο όπου βρέθηκαν.

Με την καταγραφή και αξιολόγηση της Centaurea pangea θα ασχοληθεί ο Σπύρος Τσιφτσής, επίκουρος καθηγητής στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, προτείνοντας, με βάση τις εντοπισμένες απειλές, μέτρα διαχείρισης για τις τοπικές αρχές.

Το εντυπωσιακό μοβ άνθος της κενταύριας του Παγγαίου (Σπύρος Τσιφτσής)

Σύμφωνα με τον κ. Τσιφτσή, το C.pangea είναι ένα είδος με πολύ περιορισμένη γεωγραφική κατανομή στο όρος Παγγαίο, μόλις λίγες θέσεις σε υψόμετρα άνω των 1.250 μέτρων.

Η Centaurea pangea είναι χαμηλό φυτό (Σπύρος Τσιφτσής)

Την αξιολόγηση κατηγορίας κινδύνου για την Campanula pangea ανέλαβε ο Γιάννη Τσιριπίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

Η C.pangea περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1998 και έχει αξιολογηθεί ως ευάλωτο είδος στο Κόκκινο Βιβλίο Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών στην Ελλάδα.

Η Campanula pangea είναι ένα από τα πολλά είδη καμπανούλας στην Ελλάδα (Γιάννη Τσιριπίδης)

Όπως αναφέρει ο κ. Τσιριπίδης, το είδος έχει βρεθεί μέχρι σήμερα μόνο στο Παγγαίο αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχει και σε γειτονικά βουνά.

Στα 32 έργα που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος «Μελέτες πεδίου ενδημικών, απειλούμενων και εθνικής σημασίας ειδών της Ελλάδας», συνολικού προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, περιλαμβάνονται επίσης μελέτες για τη σαύρα της Μήλου, τον γύπα ασπροπάρη, το πιο απειλούμενο είδος πτηνού της Ελλάδας και το ενδημικό μυρμήγκι-λεγεωνάριο, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Latest news

Related news