.
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Μητσοτάκης: Με τεκμαρτό εισόδημα από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Επίδομα θέρμανσης και στο ρεύμα

Θεσπίζεται το κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα στα 780 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, «από το 2024 οι επαγγελματίες αποκτούν σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού».

“Έχουμε αρκετή μεταρρυθμιστική δυναμική για να συνεδριάζουμε δύο φορές το μήνα”, είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, που όπως είπε συνεδριάζει «στη σκιά της εντεινόμενης αναταραχής στη γειτονιά μας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής αλλά και στα 4 μέτρα στήριξης στην ενέργεια και την επιδότηση των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα.

«Για τα νοικοκυριά που αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο, προχωράμε σε παρέμβαση ανακούφισης από τη φτώχεια και σχετική με την κοινωνική δικαιοσύνη”, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Απόλλων» αλλά και σε παρεμβάσεις «κατά της μάστιγας των ρευματοκλοπών που ανέρχονται στο 5% της αγοράς ενέργειας και είναι προκλητική αδικία». Για το θέμα θα μιλήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί στη συνέχεια, είπε ο πρωθυπουργός.

Ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, διαχωρίζει ωστόσο τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και σε συνεργασία με άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Κύπρος, εξετάζουμε διόδους μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης και υποστηρίζουμε οριστική λύση του παλαιστινιακού μέσω της λύσης δύο κρατών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη Μέση Ανατολή, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε θέματα «που βελτιώνουν την καθημερινότητα με πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η πυξίδα της κυβέρνησης δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις. «Όσα ανακοίνωσα στη ΔΕΘ γίνονται πλέον νόμος. Ρυθμίσεις για τα POS, την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Πρέπει να δούμε τη στρεβλή εικόνα για να την αλλάξουμε. Δεν γίνεται οι περισσότεροι εργοδότες να δηλώνουν λιγότερα από τον υπάλληλό τους», τόνισε.

Με τεκμαρτό εισόδημα από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

«Από το 2024 οι επαγγελματίες αποκτούν σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. «Αποκτούν ωστόσο και ένα επιπρόσθετο κίνητρο για φορολογική συνέπεια. Παράλληλα, όσοι έχουν κέρδη πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 2024 αυτόματα από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%», είπε. Επισπεύδουμε το μέτρο αντί να εφαρμοστεί από το 2025, γιατί εμπιστευόμαστε το νέο σύστημα, είπε ο πρωθυπουργός.

Latest news

Related news