.
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Νίκος Τσιλογιώργης: Ετοιμάζουμε το 8ο Συνέδριο Καβαλιώτικων Μελετών

Ο Δήμος Καβάλας συνεχίζοντας το θεσμό των ιστορικών συνεδρίων, που εγκαινίασε ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος, οργανώνει με τη συνεργασία της Εταιρείας Θασιακών Μελετών και τη συμμετοχή συλλόγων της πόλης το 8ο Συνέδριο Καβαλιώτικων Μελετών με θέμα «Η Καβάλα και η περιοχή της από τους αρχαίους χρόνους έως το 1944». Το 8ο συνέδριο, , θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 4 Μαΐου 2025. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Θασιακής κ. Νίκο Τσιλογιώργη καλούνται, όλοι όσοι έχουν κάποια νέα στοιχεία, που αφορούν την Καβάλα και την περιοχή της, πάνω σε θέματα ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά και νομικά, να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 31-12-2025 για την παρουσίαση της ανακοίνωσής τους.

Ακολούθως ανέφερε ότι “Η Εταιρεία Θασιακών Μελετών σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, ετοιμάζει το 80 συνέδριο για την ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής μας από 2-4 Μαΐου του 2025. Μιλάμε για το 8ο Συνέδριο με τίτλο «Η Καβάλα και η περιοχή της από τους αρχαίους χρόνους έως το 1944».

Θυμίζουμε ότι το 1944 είχαμε τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή. Άρα όσοι τοπικοί ερευνητές, άνθρωποι των γραμμάτων που ασχολούνται με την ιστορία, και έχουν να παρουσιάσουν κάποιο πρωτότυπο θέμα που αφορά την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή μας μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.

Μπορούν να πάρουν πληροφορίες από το site της Θασιακής Ένωσης Καβάλας για περισσότερες πληροφορίες”.

ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Πρόσθεσε πως «Ακολούθησε μια σύντομη αναδρομή μια και το συνέδριο μας που διοργανώνεται από το Δήμο Καβάλας, την Εταιρεία και αρκετούς προσφυγικούς συλλόγους, ήτοι Κέντρο Καππαδοκικών Ερευνών, Θρακική Εστία, Λέσχη Ποντίων, Σύλλογος Μικρασιατών, και ήδη η διερεύνηση της τοπικής μας ιστορίας ξεκίνησε το 1977 χάρις τον Μητροπολίτη μας Προκόπιο. Αυτός πραγματοποίηση τότε το πρώτο συμπόσιο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.

Και μάλιστα το 1980, καρπός του 1ου συμποσίου ήταν τα πρακτικά που κυκλοφόρησαν το 1980. Το δεύτερο τοπικό συμπόσιο, το 1986, οργανώθηκε από το Κέντρο Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, αλλά από τις 31 ανακοινώσεις του δημοσιεύθηκαν μόνοι οι 14 και οι υπόλοιπες παρέμειναν ανέκδοτες.

Το 1989 έχουμε το 3ο Τοπικό Συνέδριο από τον αείμνηστο Λευθέρη Αθανασιάδη και εκεί δεν είχαμε δημοσίευση των πρακτικών, άρα το συνέδριο αυτό είναι ένα κενό γράμμα και απλά καταγράφεται.

Μετά την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση των συνεδρίων την ανέλαβε ο αείμνηστος Νικόλαος Ρουδομέτωφ.

Πραγματοποίησε το 2001, 2005 και 2006 τρία συνέδρια και οι ανακοινώσεις που έγιναν δημοσιεύθηκαν στα πρακτικά που κυκλοφορούν. Τέλος το 7ο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 2017 με πρωτοβουλία της Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και είχε ως θέμα “Η Καβάλα από το 1835 έως το 1918. Δηλαδή από την σύσταση του ελληνικού προξενικού πρακτορείου της Καβάλας μέχρι την Βουλγαρική Κατοχή.

Εμείς αναλαμβάνουμε το 8ο συμπόσιο από τις 2-4 Μαΐου 2025 και στην οργανωτική επιτροπή είναι ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, Πρόεδρος, εμέ ως Αντιπρόεδρο, ο Κ. Χιόνης ως Γενικός Γραμματέας, ο Κομνηνός Απότας ως Ταμίας, η Ευφροσύνη Μπόσκου και ο Νικόλαος Τσουμπάκης ως μέλη και στη γραμματεία θα είναι η Σοφία Τσίγκου και ο Μιχάλης Τσουφλίδης». Ο κ. Τσιλογιώργης έκλεισε θυμίζοντας ότι το συνέδριο θα φωτίσει την τοπική μας ιστορία!.

Latest news

Related news