.
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου: Είμαι σοκαρισμένος – Ήταν στην πρώτη γραμμή και δεν τους αντιλήφθηκα

Πέντε αστυνομικοί οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών στον Έβρο

Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς δηλώνει σοκαρισμένος με την υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στην οποία φέρονται να εμπλέκονται πέντε αστυνομικοί.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι ήταν στην πρώτη γραμμή. Δεν είχαμε καταλάβει τίποτα, δεν είχαν δώσει δείγμα παρανομίας και διαφθοράς, είναι ντροπιαστικό κομμάτι για την ΕΛΑΣ» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ενώ, δεν απέκλεισε το ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι – κάτι που θα αποδειχθεί από την έρευνα που διενεργείται.

«Μας σοκάρει το γεγονός ότι ήμασταν καθημερινά στην πρώτη γραμμή και χωρίς να αντιληφθούμε κάτι, αυτοί συνεργάζονταν με τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών» υπογράμμισε ο κ. Γιαλαμάς. Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τον τρόπο που δρούσαν και ότι περιμένει με ενδιαφέρον τι θα πουν οι 5 συλληφθέντες στην απολογία τους σήμερα στον εισαγγελέα.

Πώς αποκαλύφθηκαν

σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν τον Οκτώβριο 2022 από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, κατηγορούμενοι είχαν διευκολύνει σε 12 περιπτώσεις, το λιγότερο, την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος μεταναστών, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί το γεγονός ότι οι συλληφθέντες συνομιλούσαν συχνά με 4 Τούρκους διακινητές, προκειμένου να κανονίσουν τις λεπτομέρειες. Φρόντιζαν να κάνουν περιπολίες με την ίδια σύνθεση και πως ειδοποιούσαν ποια σημεία ήταν ακάλυπτα ώστε να τα προτιμούν οι Τούρκοι δουλέμποροι.

Αρχηγικό ρόλο στην κλίκα των 5 φαίνεται πως είχε ένας 54χρονος που έβαλε στο «κόλπο» και τους άλλους τέσσερις.

Τον Ιάνουάριο του 2023 το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησε σε νόμιμες επισυνδέσεις των κινητών τους τηλεφώνων. Από αυτές τις επισυνδέσεις προέκυψε πλούσιο υλικό το οποίο απομαγνητοφωνήθηκε σε δεκάδες σελίδες.

Από τις καταγεγραμμένες αυτές συνομιλίες γνωστές είναι οι συνεννοήσεις διακίνησης, αλλά όχι και το ύψος των οικονομικών ανταλλαγμάτων που λάμβαναν για αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Σε δυο, ωστόσο, συνομιλίες υπάρχουν ενδείξεις οικονομικών ανταλλαγμάτων.

Τούρκος: Τα παπούτσια τα άφησα στο … Πήγαινε να τα πάρεις.

54χρονος αρχιφύλακας: Εντάξει, θα πάω να τα πάρω.

«Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο πόθεν έσχες», λέει σε άλλη συνομιλία ένας από τους κατηγορουμένους, προφανώς αναζητώντας αναζητώντας τρόπους νομιμοποίησης.

Latest news

Related news