Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Στον φάκελο της 11ης αξιολόγησης της Κομισιόν η Υπόγεια Αποθήκη Αερίου και το Λιμάνι

Ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις και τα «πακέτα» λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ προς την εγχώρια αγορά ενέργειας αποτελούν τα δύο βασικά σημεία ενεργειακού ενδιαφέροντος στην 11η Έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας της Ελλάδας. Σε περίοπτη θέση ωστόσο βρίσκονται και υποδομές οι οποίες αφορούν την Καβάλα και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Καβάλας και οι εξελίξεις στην παραχώρηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών “assets”, αρχικά εκφράζεται ικανοποίηση για την εξέλιξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ Υποδομών.

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένονται το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι αρχές προετοιμάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο, όπου θα γίνεται πρόβλεψη και για τις «ταρίφες». Τα παραπάνω επιδιώκεται να ολοκληρωθούν πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις της Επιτροπής, «μερικές συναλλαγές έπρεπε να καθυστερήσουν λόγω της σημαντικής πτώσης στην κεφαλαιακή αξία των περιουσιακών στοιχείων ή λόγω της επίδρασης της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα».

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ

Την ίδια στιγμή μέσα στην έκθεση καταγράφονται και οι εξελίξεις για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας: Όπως σημειώνεται: «Το Ταμείο, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας, προχώρησε σε σύνταξη (α) της Συμφωνίας Παραχώρησης για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και (β) για την υπο-συμφωνία παραχώρηση για το λιμάνι της Καβάλας και τα προσχέδια αναμένεται να δοθούν για σχόλια στους προεπιλεγμένους επενδυτές κάθε διαγωνισμού αντίστοιχα τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, υπάρχει ένα εκκρεμές ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί πριν προχωρήσουμε στη φάση των δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δηλαδή την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωση ιδιωτικών ακινήτων στην ορεινή ζώνη του λιμένα· τα σχετικά ποσά για την αποζημίωση της απαλλοτριωμένης γης πρέπει να καθορίζονται από τα αρμόδια δικαστήρια και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση τη συναλλαγή».

Latest news

Related news