.
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα»

Σχεδόν 16 μήνες μετά το «ραντεβού» κορυφής της Κωνσταντινούπολης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν σήμερα τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα. Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα.

Η συνάντηση ξεκίνησε με πλατιά χαμόγελα και χειραψίες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες.
«Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη μιλήσει και ξεκίνησαν μια καλή επαφή», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος μπαίνοντας στην αίθουσα, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Η συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Yaşar Güler, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, έγινε σε καλό κλίμα, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως επισημαίνουν, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει επικοινωνία των δύο πλευρών προκειμένου να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ν. Δένδιας και Υ. Güler, συμφώνησαν επίσης να υπάρχει η δυνατότητας άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον χρειαστεί, ενώ εξετάστηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγραψε στο Twitter: “Υπογραμμίσαμε τη σημασία θετικού κλίματος, διαύλων επικοινωνίας και συναντήσεων για τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία μας βάσει Διεθνούς Δικαίου και Αρχής καλής γειτονίας. Συμφωνήθηκε η επικοινωνία δύο πλευρών για την διευθέτηση Συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)”.

Η συνάντηση με τον Μακρόν

Πριν από τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Εμάνουελ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Τι κάνετε;» ρώτησε ο Μακρόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να του απαντά «πολύ καλά».

Latest news

Related news