.
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Συναγερμός στην Ευρώπη για τους μετανάστες από την Αίγυπτο – Στο Κάιρο Μητσοτάκης, φον ντερ Λάιεν, Μελόνι και Ντε Κρο με πρόταση “πακέτο”

“Σιγή ιχθύος” από την Κομισιόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να έχει τετ α τετ με τον Φατάχ αλ Σισί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο

Δεν έχει ανοίξει ακόμη τα «χαρτιά» της η Κομισιόν για τη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο αναφορικά με το μεταναστευτικό, η οποία αναφέρει ότι η επικείμενη επίσκεψη στο Κάιρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, στο Κάιρο, στις 17 Μαρτίου, έχει να κάνει με την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο σε μεταναστευτικό, αλλά και στην ενέργεια.

«Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, όταν εκλήθη να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι η επικείμενη επίσκεψη στο Κάιρο της Προέδρου της Επιτροπής, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, γίνεται για να οριστικοποιηθεί συμφωνία στο μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Σκοπός είναι η ενίσχυση της συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο

«Η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε πολλούς τομείς», τόνισε ο Ερίκ Μαμέρ. «Ένας από αυτούς είναι το μεταναστευτικό, αλλά και η ενέργεια, η πράσινη ατζέντα και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν σκοπός της επίσκεψης είναι, εκτός από το μεταναστευτικό, και μια σύναψη συμφωνίας ΕΕ-Αιγύπτου στο θέμα της ενέργειας, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε: «Σκοπός είναι η ενίσχυση της συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο και είναι σαφές ότι η ενέργεια είναι μια σημαντική διάσταση. Η Πρόεδρος της Επιτροπής έχει επισκεφτεί και παλαιότερα την Αίγυπτο, ιδίως για να συζητήσει πώς να αναπτυχθούν οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου, για παράδειγμα στον τομέα του Καθαρού Υδρογόνου και της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές γενικότερα. Ναι, η ενέργεια είναι στο μενού των συζητήσεων με την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εκεί αυτό το Σαββατοκύριακο».

«Είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες»

Απαντώντας στα επικριτικά σχόλια ευρωβουλευτών ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται να συνάψει συμφωνία στο μεταναστευτικό με την Αίγυπτο, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τυνησία, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε: «Είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Γνωρίζουμε την κριτική σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτές τις χώρες και αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητάμε με τις χώρες αυτές. Όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σπάσουμε τους δεσμούς μας; Ή μήπως πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας με αυτές τις χώρες προκειμένου να βελτιώσουμε την κατάσταση επί τόπου;».

Τόνισε, επίσης, ότι κατά την Επιτροπή, πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία για τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, όπως έγινε στην περίπτωση της Τυνησίας και της Μαυριτανίας. Σημείωσε, δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, χαιρέτησε τη συμφωνία με την Τυνησία και ζήτησε την υπογραφή και άλλων τέτοιων εταιρικών σχέσεων με άλλες χώρες. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με άλλα θεσμικά όργανα, ιδίως με τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο για τις συζητήσεις που διεξάγονται», είπε.

Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης στην Αίγυπτο

Με στόχο τον έλεγχο μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη ταξιδεύουν την Κυριακή στο Κάιρο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο (το Βέλγιο έχει την ευρωπαϊκή προεδρία). Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, φέρεται να κομίζουν γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο, ώστε να σταματήσουν να έρχονται καράβια με μετανάστες από τις αιγυπτιακές ακτές στην Ευρώπη.

Θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισι, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των Financial Times και του Bloomberg. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαθέσει 7,4 δισ. ευρώ ως βοήθεια για την Αίγυπτο, ένα πολύ σημαντικό ποσό, με το Κάιρο να έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα προκειμένου να οικοδομηθεί και μια εταιρική σχέση με την βορειοαφρικανική χώρα, κάτι για το οποίο επέμενε επί μήνες η Αθήνα.

Τετ α τετ Μητσοτάκη με αλ Σίσι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Φατάχ αλ Σίσι, όπως και οι δυο χώρες γενικότερα. Θα υπάρξει τετ α τετ των δύο ηγετών, και στο τραπέζι θα τεθούν πολλά διμερή θέματα, πχ. τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αίγυπτο αποτελεί σημαντική σύμμαχο. Σημειώνεται ότι το Κάιρο σταδιακά αποκαθιστά τους διπλωματικούς διαύλους με την Τουρκία, εξέλιξη που παρακολουθεί η Αθήνα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στις προετοιμασίες του ταξιδιού είπε στους FT ότι η συμφωνία είναι «ουσιαστική και στρατηγικής σημασίας». «Ανησυχούμε για δύο σύνορα: αυτό μεταξύ του Σουδάν και της Αιγύπτου, όπου οι Σουδανοί εισέρχονται στη χώρα, και τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης, όπου οι άνθρωποι φεύγουν», πρόσθεσε η πηγή της εφημερίδας. Ένας δεύτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών είπε ότι η συμφωνία θα επαναπροσδιορίσει ορισμένα υπάρχοντα προγράμματα στήριξης της ΕΕ για την Αίγυπτο και ότι η οικονομική επιδότηση θα διαρκέσει έως το τέλος του 2027.

Latest news

Related news