.
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Χρήστος Παπαδόπουλος: Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι μια διαρκής μάχη

”Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι μια διαρκής μάχη. Το θέμα δεν είναι η όχληση, αλλά ο κίνδυνος που προκύπτει από τα κουνούπια για τη δημόσια υγεία. Ό,τι κάνουμε γι’ αυτό το κάνουμε”.

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στην τοπική ΕΡΑ για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αφρικανική σκόνη που θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Α.Μ.Θ.

”Είμαστε δυστυχώς μια από τις μετρημένες περιοχές στην Ελλάδα που έχουμε όλο το οικοσύστημα που χρειάζεται για να αναπτυχθούν τα κουνούπια. Έχουμε το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή του Νέστου, με το ποτάμι, τους ορυζώνες, έχουμε βόθρους, λύματα από εδώ και από εκεί, σκουπίδια, τα πάντα έχουμε. Πως να μην αναπτυχθούν τα κουνούπια; Τα προγράμματα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., δεν αφορούν κατά κύριο λόγο τη μείωση της όχλησης από τα κουνούπια, αλλά το να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία από ασθένειες, όπως είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου κι άλλες που μπορεί να έρθουν. Είναι πολύ επικίνδυνο να έχουμε άλλες ασθένειες, χειρότερες από τον ιό του Δυτικού Νείλου”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΙΤΕΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ

”Χρειάζεται να περιορίζουμε τις εστίες, να κάνουμε ό,τι μπορούμε και από εκεί και μετά επειδή το κουνούπι δεν εξαφανίζεται, δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μην έχει κουνούπια, πρέπει να μειώσουμε όσο μπορούμε τους πληθυσμούς για να περιορίσουμε τη μετάδοση ασθενειών και βέβαια να λαμβάνουμε και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Θα πρέπει δηλαδή να βάζουμε σίτες στα σπίτια μας, να χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά, να μην αφήνουμε εστίες ανάπτυξης των κουνουπιών στις αυλές μας για να προστατευτούμε όσο το δυνατό καλύτερα”, συμπλήρωσε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας,

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ

Τέλος, αναφορικά με την αφρικανική σκόνη, η οποία θα σκεπάσει και πάλι τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας επισήμανε: ”Είναι ένα φαινόμενο που το παρατηρούμε τελευταία, για το οποίο έχει βγάλει σχετικές ανακοινώσεις και το υπουργείο Υγείας. Πρέπει να προσέχουν κυρίως τα άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και καρδιακά, γιατί μπορεί να επιβαρύνει και την καρδιά. Γενικά όσοι είναι ευαίσθητοι θα πρέπει να προστατευτούν, να μην κυκλοφορούν έξω, να κλείσουν τα παράθυρα στο σπίτι κι αν χρειαστεί να βγουν να φορέσουν μια μάσκα υψηλής προστασίας, αυτές που φορούσαμε στη διάρκεια της πανδημίας”.

Latest news

Related news