.
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

«Άνοιξε ο χορός» των ανακοινώσεων ψηφοδελτίων- οι διεργασίες των κομμάτων για τα ψηφοδέλτια του Έβρου

Δεκαήμερο ανακοινώσεων φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο, καθώς τα επιτελεία των μεγαλύτερων κομμάτων, δηλώνουν ότι έχουν έτοιμα τα ψηφοδέλτιά τους, και είναι ελάχιστες οι εκκρεμότητες για συγκεκριμένα πρόσωπα με τα οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις πριν τις τελικές αποφάσεις.

Την αρχή με τις επίσημες ανακοινώσεις έκανε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που ανακοίνωσε τους πέντε από τους έξι υποψηφίους του στον Έβρο. Πρόκειται για τον Γεωπόνο-μελετητή Σταύρο Βαβία, τον ελεύθερο επαγγελματία Ευστράτιο Γρηγόραινα, τη γιατρό του ΕΣΥ Δροσιά Μουλατζίδου, τον καθηγητή Ιατρικής Στυλιανό Παναγούτσο και τον δημόσιο υπάλληλο Ελευθέριο Χαμαλίδη. Απομένει μία κενή θέση, στην οποία υποψήφια θα είναι γυναίκα, όχι όμως η Κρυσταλλία Αρμενάκη, η οποία με ανάρτησή της ξεκαθάρισε ότι για «σοβαρούς προσωπικούς λόγους» δεν αποδέχτηκε την πρόταση που της έκανε το κόμμα να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Έβρου.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, στη Νέα Δημοκρατία, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο και με δεδομένη ex officio την υποψηφιότητα των τριών εν ενεργεία βουλευτών του κόμματος, Αναστασίου Δημοσχάκη, Χρήστου Δερμεντζόπουλου και Σταύρου Κελέτση, οι δύο θέσεις που απομένουν θα αφορούν γυναίκες, τα ονόματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της υποψηφιότητας της νυν βουλευτή, Νατάσας Γκαρά, “κλειδωμένες” υποψηφιότητες θεωρούνται αυτές των Σπύρου Δέδογλου και Μενέλαου Μαλτέζου, ενώ για τα ονόματα των άλλων τριών υποψηφίων (δύο ακόμα γυναικών και ενός άνδρα), οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν ίσως και μέσα στην εβδομάδα από τα κεντρικά του κόμματος.

Για το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στον Έβρο, βέβαιες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των Σάββα Δευτεραίου και του αντιπλοίαρχου εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού, καταγόμενου από τις Καστανιές, Τριαντάφυλλου Φωτιάδη. Οι άλλες τέσσερις θέσεις του ψηφοδελτίου θα αφορούν άλλους δύο άνδρες και δύο γυναίκες, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν σε εκδήλωση που θα διοργανώσει η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του Κομμουνιστικού Κόμματος το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από την “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, σίγουρες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των Μαργαρίτη Κύρκου, Πάρη Παπαδάκη, Ηλία Ηλιακόπουλου και Γιάννη Δερμεντζόγλου, ενώ στελέχη του κόμματος διαψεύδουν τα σενάρια που ήθελαν υποψήφιο στον Έβρο τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Βελόπουλο. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι δύο γυναίκες που θα συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο της “Ελληνικής Λύσης” στον νομό, θα προέρχονται από τον βόρειο Έβρο.

Τέλος, στο “ΜΕΡΑ 25”, που στις εκλογές του 2019 «κατέβασε» στον Έβρο ψηφοδέλτιο τεσσάρων υποψηφίων, «συνεχίζεται η διερεύνηση των υποψηφιοτήτων», αναφέρει τοπικό στέλεχος του κόμματος, και «οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τα αρμόδια κομματικά όργανα».

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019, στον Έβρο είχαν “κατεβάσει” πλήρη ψηφοδέλτια (έξι υποψηφίων) έξι κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Ελλήνων Συνέλευσις-Αρτέμης Σώρρας) και άλλα 11 κόμματα είχαν ψηφοδέλτια με λιγότερους υποψήφιους.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Ρεπορτάζ- σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Latest news

Related news