.
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2023: Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ στρέφεται στην κάλπη της Κυριακής

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολουθούν τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα και πρακτορεία τις ελληνικές εκλογές.

Εκλογές 2023: Όλα έτοιμα για να ανοίξουν οι κάλπες – Τι θα ισχύει για πρώτη φορά φέτος
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, 150 δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ έχουν ζητήσει διαπίστευση για να καλύψουν τις εκλογές. Πρόκειται για ΜΜΕ από την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Β. Μακεδονία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία την Κίνα, την Τουρκία, τη Ν. Αφρική, την Αίγυπτο, το Κατάρ.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian σε σημερινό δημοσίευμα της αναφέρεται στην ψήφο των νέων και εξηγεί ότι «νέοι ψηφοφόροι από τα 16 έτη θα παίξουν κομβικό ρόλο καθώς η χώρα πηγαίνει στις κάλπες την Κυριακή». Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Έλληνες πολιτικοί «φλερτάρουν» με τους εφήβους σε μία εκλογική κούρσα-ντέρμπι.

Η τελευταία δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 και της Marc πριν από τις εκλογές
Το δημοσίευμα εξηγεί ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιούν βίντεο στο YouTube και το TikTok για να προσεγγίσουν τους νέους.

«Η ελληνική οικονομία επιστρέφει δυναμικά αλλά οι ψηφοφόροι μετράνε το κόστος» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ «η επώδυνη κληρονομιά της κρίσης χρέους και της λιτότητας δεσπόζει σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση».

Euronews: Στο επίκεντρο το κράτος δικαίου

Το δίκτυο Euronews στην ηλεκτρονική σελίδα του αναφέρεται στο κράτος δικαίου στην χώρα μας. «Ελληνικές εκλογές: Οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν πλέον για την οικονομία αλλά το κράτος δικαίου είναι ένα άλλο θέμα», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Οι δημοσιογράφοι υπογραμμίζουν ότι αν και η Ελλάδα έχει κερδίσει την ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη για την οικονομία της δεν συμβαίνει το ίδιο με το κράτος δικαίου εξαιτίας της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων.

«Οι πολιτικές αρχές επί της ουσίας έχουν εμποδίσει τις ενέργειες της ανεξάρτητης υπηρεσίας, η οποία θα έπρεπε να επαληθεύσει, για παράδειγμα, ποιος βρίσκεται στην λίστα παρακολουθήσεων. Και παίρνει αρκετά χρόνια για τους ανθρώπους να ενημερωθούν αφού έχει τελειώσει η παρακολούθηση», είπε στο Euronews το μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Democracy Reporting Reporting του Βερολίνου, Νίνο Τσερετέλι.

Στο μεταναστευτικό εστιάζει το Politico

«Χτίστε αυτόν τον φράχτη, λέει ο Έλληνας ηγέτης πριν από τις εκλογές». Αυτός είναι ο τίτλος του αμερικανικού περιοδικού Politico, που επικεντρώνεται στο μεταναστευτικό. Μάλιστα αναφέρεται στην επέκταση του φράχτη του Έβρου και εξετάζει εάν θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα αποφασίσουν την Κυριακή εάν θα σκληρύνουν την γραμμή της χώρας στην μετανάστευση επεκτείνοντας ένα τείχος στα σύνορα με την Τουρκία ή θα εκλέξουν την αριστερή αντιπολίτευση του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υιοθέτησε μία πιο μαλακή στάση στο θέμα», σχολιάζει το περιοδικό.

Latest news

Related news