.
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

“Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στους πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους” δηλώνει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος

Οι δικηγόροι της Καβάλας έχουν την δυνατότητα να καθυστερήσουν την εκτέλεση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Γραμμένος.

Αρχικά ανέφερε ότι “Σε επαφή που είχα με τον Αντιδήμαρχο και δικηγόρο κ. Παππά Λεωνίδα θέλω να δω το σκεπτικό του Δήμου Καβάλας και αν υπάρχει πεδίο εφαρμογής αυτής της σκέψης καλό είναι να συνεργαστούμε γιατί το πρόβλημα που θα προκύψει τους επόμενους μήνες θα είναι τεράστιο. Θα έχουμε θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς κατοικίας.

Βλέπουμε κατά χιλιάδες να βγαίνουν τα προγράμματα πλειστηριασμού σε βάρος κυρίως αδυνάτων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν όχι γιατί είναι απατεώνες ή γιατί ξόδεψαν τα χρήματα αλλά γιατί οι συνθήκες άλλαξαν εις βάρος των οικονομικών τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Μιλάμε για δάνεια που για πολύ καιρό ήταν κάτω από την ομπρέλα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και στην συνέχεια κάποιων ρυθμίσεων που έγιναν, όχι αποτελεσματικών είναι αλήθεια, βρίσκονται σε εκκρεμότητα και είναι αυτά τα δάνεια που τα έχουν αγοράσει “κοψοχρονιάς” τα περιβόητα Funds τα οποία στην συνέχεια κυνηγούν τους οφειλέτες προκειμένου να κερδίσουν από αυτή την συναλλαγή”.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ο ίδιος τονίζει ότι θα κινδυνέψουν και στον τόπο μας περιουσίες ανθρώπων. “Διαταγές πληρωμής βγαίνουν συνέχεια. Βέβαια έχει βγει μια απόφαση πρόσφατη από τον Άρειο Πάγο η οποία έχει βάλει ένα φρένο προσωρινά για τις αναγκαστικές εκτελέσεις όλων αυτών των δικαστικών πλειστηριασμών, αυτών δηλαδή που τα επισπεύδουν τα funds και έχουν αντιμετωπίσει ένα ζήτημα.

Βέβαια ο οφειλέτης θα πρέπει να προσφύγει στο δικαστήριο για να ζητήσει το δίκιο του. Και είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις τράπεζες και δεν ξέρω αν θα υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ξεπερασθεί το όλο εμπόδιο του Αρείου Πάγου. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν πλειστηριασμοί σε εξέλιξη και πλειστηριασμοί που θα γίνουν βάσει των διαταγών πληρωμής. Αν δει κανείς τις διαταγές στο Πρωτοδικείο Καβάλας θα καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

Οι άνθρωποι που έχουν τέτοια προβλήματα συνήθως είναι σε οικονομικά δυσχερή θέση. Κάθε βοήθεια που μπορεί να τους παρασχεθεί σε νομικό επίπεδο χωρίς να ξοδεύουν πολλά σίγουρα θα βοηθήσει σε κάποιο σημείο. Αλλά πρέπει να εξετάσουμε την πρόταση του Δήμου Καβάλας και με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου πρέπει να συνεδριάσουμε και να προχωρήσουμε παραπέρα.

Καθημερινά έχουμε διαταγές πληρωμής από τα funds τα οποία δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική αγόρασαν ένα δάνειο των 10 χιλιάδων για παράδειγμα 500 ευρώ και δεν πήγε η Τράπεζα να ζητήσει 1000 ευρώ από τον οφειλέτη για να κλείσει το όλο θέμα Είναι ένα πολύ περίεργο συμβάν και δεν ξέρω πώς έχει περάσει χωρίς συζήτηση. Και τώρα ζητούν 5000 ευρώ οι ίδιοι” τόνισε καταληκτικά.

Latest news

Related news